
Ar-Ge faaliyetleri sonucu elde edilen teknoloji ve ürünler taklitten korunabildikleri sürece ekonomik değerlerini korumaktadırlar. Bunu sağlamanın en temel yöntemi ise patent tescilidir. Taxera olarak buluş fikrinin değerlendirilmesinden patent tesciline ve ticarileştirilmesine kadar tüm süreçlerde patent vekilliği, hukuk ve vergi danışmanlığı gibi farklı disiplinleri bir arada bulunduran güçlü kadromuzla hizmetler sunmaktayız.
Patent Başvurularının Hazırlanması
İlk Toplantı
Patent başvurusu için gerekli tüm buluş bilgileri müvekkillerimize ilave bir form doldurtulmadan tarafımızca temin edilmektedir. Buluş üzerinde çalışan Ar-Ge ekibiyle bir araya gelinerek ön bilgiler alınmakta ve eğer mümkünse buluşun detaylı anlatımını içeren bir video çekimi yapılmaktadır.
Doğrudan İngilizce patent dokümanı hazırlanması
Ön Araştırma ve Değerlendirme
Buluş fikrine ilişkin elde edilen bilgiler ışığında ulusal ve uluslararası veritabanları üzerinden detaylı yenilik araştırması yapılarak müvekkillerimize raporlanmaktadır.
Patent başvurusu yapılmasına engel teşkil eden bir dokümanla karşılaşılması durumunda sürece devam edip etmeme konusunda değerlendirmeler yapılmaktadır. Devam edilme kararı alınması durumunda ise ilgili doküman ile buluş fikri arasındaki farklar somutlaştırılarak istemlerde yer alacak teknik unsurlar tespit edilmektedir.
Yenilik araştırması sonucunda tespit edilen dokümanlar sebebiyle sürece devam edilememesi durumunda kısmi bir araştırma ücreti alınarak işlem sonlandırılmaktadır.
İlk Taslak
Alanında uzman mühendislerimiz tarafından hazırlanan ilk patent dokümanı taslağı müvekkilimize sunulmaktadır. İlk taslak üzerinden müvekkilimizin değişiklik talepleri ve yorumları alınmaktadır.
Taslak üzerinde açıklanması ve değerlendirilmesi gereken önemli teknik hususlar olması durumunda bir toplantı daha gerçekleştirerek tüm doküman üzerinde gerekli notlar alınmaktadır.
Son Onay ve Başvuru
Taslak dosyalar üzerindeki revizyonların son bulmasıyla müvekkilimizden son onay alınarak TÜRKPATENT nezdinde patent başvurusu gerçekleştirilmektedir.
Müvekkilimizin talebi doğrultusunda uluslararası patent başvurusu (PCT) için WIPO, Avrupa Patent Başvurusu için EPO ya da doğrudan ABD (US), Almanya (DE), Çin (CN) gibi ülke ofislerine ilgili ülkedeki vekilimiz vasıtasıyla başvuru yapılabilmektedir.
Başvuru Sürecindeki Hizmetler
İlgili Kurum’a patent başvurusu yapılmasının ardından tüm başvuru süreci boyunca müvekkillerimiz her aşamada ücretsiz olarak bilgilendirilmektedir. Araştırma ve inceleme raporu bildirimleri, inceleme talebi yapılması, yıllık harç ve tescil ücreti ödemesi gibi kritik süreli işlemler müvekkillerimizde paylaşılarak onayları alınarak işlemleri gerçekleştirilir. Yıllık ücretlerin yatırılması talebi, araştırma ve inceleme raporlarına detaylı görüşün hazırlanması, itiraz ve itirazlara cevaplar gibi belirli işlemler haricinde ilave hizmet bedeli talep edilmemektedir.
Teknoloji Takip Hizmeti
Müvekkillerimizden gelen talep doğrultusunda patent başvurusuna konu olan buluş veya teknolojiye ilişkin yurtiçi ve yurtdışında yapılan patent başvurularının ilan edilen fasikülleri aylık olarak analiz edilerek raporlanmaktadır. Yapılan araştırmaya göre önem arz eden başvurular müvekkilimize özel olarak rapor içerisinde bildirilmekte ve konuya dikkat çekilmektedir. Gerekli durumlarda ilgili başvurulara itiraz edilebilmektedir.
Yurtdışı Patent Hakları
Müvekkillerimizin yurtdışında da buluşlarını koruyabilmeleri için ilk başvuru tarihinden itibaren 12 aylık süre zarfında oluşan rüçhan (öncelik) haklarından yararlanabilmeleri için en etkin şekilde bilgilendirilmeleri sağlanmaktadır. Bu sebeple Ar-Ge süreci devam eden bir ürün için söz konusu 12 aylık süre etkin bir biçimde takip edilmekte, gelişme tespit edilirse ilave patent başvuruları gerçekleştirilmekte ve buluş bütünlüğüne sahip konular için tek bir dosya ile yurtdışı başvuruları gerçekleştirilebilmektedir. Patent İş birliği Anlaşması (PCT), Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC) ve ülke ofisleri nezdinde patent başvuruları yapılması konusunda önceden bir toplantıyla yurtdışı patent stratejisi belirlenmekte ve maliyet analizi yapılarak sürece ilişkin bütçe teşkil edilmektedir.
Patent Teşvikleri
Müvekkillerimizin, Patent sürecine ve patentli ürünlere ilişkin TÜBİTAK ve Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı tarafından sunulan teşviklerden etkin bir biçimde yararlanmaları sağlanmaktadır. TÜBİTAK’ın patent süreç teşvikleri hem yurtiçi hem de yurtdışı başvurularda özenle takip edilmekte ve müvekkillerimiz bu konuda yönlendirilmektedir. Patentli ürünlere ilişkin teşviklerden yararlanılması konusunda ise mali tarafta gerekli mentörlük ve danışmanlıklar müşteri ihtiyaçlarına göre ücretlendirilerek faydalandırılmaktadır.
Patent İhlal Analizleri
Üretilen veya üretilmek istenen ürün veya teknolojilerin patent ihlaline konu olup olmadığının tespiti ile bunun ilişkili Üretim Serbestliği Raporlaması (Freedom to Operate).
Patente Dayalı Yeni Teknolojilerin Geliştirilmesi Mentorluğu
Düzenli patent ve literatür araştırmalarından elde edilen sonuçlar üzerinden beyin fırtınası toplantıları ve çalıştaylarla yeni teknolojilerin geliştirilmesi belirli bir çalışma planı ve hedefler çerçevesinde yürütülmektedir.
Lisanslama
Tescil edilmiş bir patentin tamamen veya kısmen belirli taraflara kullandırılmasına imkân tanıyan ve hak sahibinin defaten veya düzenli ödemeler biçiminde maddi kazanç sağlanabileceği sözleşmeler oluşturulabilmektedir. Bunun için yatırımcı bulunması, yatırımcı veya lisans almak isteyen taraflarla müzakere toplantılarının yönetilmesi, sözleşme hükümlerinin oluşturulması, ticarileştirme sürecinde gerekli şirketleşme ve ticari yapıların kurulması gibi tüm konularda müvekkillerimizin yanında hareket edilmektedir.
Hukuk
Ülkemizde ve yurtdışında taklide karşı mücadelede tüm tespit, arama-el koyma ve ilişkili ceza davalarının açılması ve yürütülmesiyle tazminata konu hukuk davaları alanında uzman avukatlarımız tarafından titizlikle kovuşturulmaktadır. Türkiye de başta İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa olmak üzere neredeyse tüm illerimizde doğrudan veya ilgili ilde anlaşmalı olduğumuz avukatlar vasıtasıyla işlemler yerinde gerçekleştirilebilmektedir. Yurtdışında ise yer aldığımız uluslararası hukuk ağı vasıtasıyla iş birliği içinde bulunduğumuz vekil ve avukatlarla ilgili ülkenin mevzuatına uygun olarak hukuki işlemler gerçekleştirilmekte ve müvekkillerimize raporlanmaktadır.
Eğitimler
Ar-Ge Merkezlerinde ve Üniversitelerimizin Teknoloji Transfer Yapılarında görev alacak profesyonellerin patent ve fikri mülkiyet yönetimi konusunda uzmanlaşma eğitimleri verilmektedir.